Teracota - Toskánsko - Taliansko
Terracotta of Tuscany - Taliansko
Terakota je tvrdý a odolný materiál dosiahnutý procesom vypaľovania pri teplote asi 1000 ° stupňa Celzia zmesi z ílu a inertného materiálu, obvykle pieskovec .
V Toskánsku, v oblasti Florencie a Sieny , remeslo záhradnej keramiky sa vyvíjalo v priebehu storočí a je známe po celom svete pre elegantný a rafinovaný dizajn a tiež pre kvalitu hliny. Podložie Toskánska je bohaté na kvalitnú hlinu s vysokou mechanickou pevnosťou , čo umožňuje výrobu veľmi veľkých nádob, väčšiu ako 100 cm. Bez toho, aby sme zachádzali do konkrétnych technických detailov, môžeme povedať, že dôležité vlastnosti terakotového hrnca sú:
- použitá hlina
- konštrukcia
- výrobný technik a
- proces napaľovania
Toskánska terakota je získaná tým najlepším z týchto vlastností, je rozhodne najlepšia záhradná terakota vo svete. To je spôsobené predovšetkým vysokou kvalitou v Toskánsku, ktorá umožnila, aby sa toto remeslo vyvíjalo v priebehu storočí. Hlina Impruneta a Siena patrí medzi najlepšie íly na svete vďaka prítomnosti Galestro a oxidu železa . Tieto íly môžu byť použité na výrobu hrncov s vysokou mechanickou pevnosťou a porisitou , ktorá je ideálna pre život rastlín. Vysoká teplota vypaľovania a techniky spracovania spolu s kvalitou hliny nám umožňuje získať terakotu, ktorá je mrazuvzdorná a trvanlivá: v Toskánsku sú terakoty, ktoré sú staré viac ako 300 rokov . Stáročia skúseností umožňujú presné modelovanie sofistikovaného toskánskeho štýlu , ale tiež možno dosiahnuť jednoduchý a moderný dizajn vďaka použitiu farebných ílov .
Je nemožné, aby sa niečo z toho stalo bez typickej antuky z Toskánska.
IMPRUNETA TERAKOTA
Táto hlina je najlepšia na svete pre mechanickú pevnosť a mráz odpor, vďaka prítomnosti Galestra , mäkké skaly typické pre oblasť Florencie, Impruneta, ktorá dáva hotovému produktu mráz odpor nad 20 stupňov pod nulou . Íl Impruneta má zrnitú textúra, ktorá je drsná na dotyk a červenkastá farba s bielym odtieňmi . Hrnce vyrobené z tejto hliny sú špičkové a často sa nachádzajú vo veľmi dôležitých záhradách po celom svete. Dizajn je rafinovaný a veľmi dobre prevedený. Ak sú hrnce vyrobené technikou Colombino (celkom ručne), je ťažké mať dokonale identické kópie rovnakého článok. Každý kus je jedinečný. Alternatívne môžete pracovať so sadrovou formou . Proces napaľovania môže dosiahnuť až 1020-1030 stupňov a trvá po dobu asi 36 hodín, po ktorých nasleduje ďalších 70 hodín na chladenie. To je možnosť výroby výrobkov so špeciálnymi farebnými ílmi pripravenými priamo spoločnosti.
Možno nie každý vie, že v roku 1419 si Filippo Brunelleschi vybral terakotu Impruneta na stavbu kopule florentskej katedrály
SIENA TERAKOTA
Tento íl sa ťaží z kopcov okolo Sieny a je druhým najlepším ílom po Impruneta na výrobu veľkých hrncov . Íl je bohatý na oxid železitý , ktorý po vypaľovaní dáva ílu jednotnú tmavo červenú farbu, typickú pre Toskánsko, ktorá bola veľmi populárna v Spojených štátoch v roku 1980. Tieto hrnce sú mrazuvzdorné až do 15 stupňov pod nulou a naši zákazníci v severnej Európe sú s výrobky maximálne spokojní. Tvary, v dôsledku starej sienskej tradície , sú elegantné a jemne vyrobené a majú buď moderný alebo klasický toskánsky štýl so starožitným povrchom . Výrobky vyrobené zo sienského ílu sú lacnejšie ako výrobky s ílu Impruneta sú však stále veľmi dobré, pokiaľ ide o kvalitu a krásu dizajnu.
VÝROBNÝ CYKLUS
Najlepšia keramika je ručne vyrábaná a má výrobný proces, ktorý sa pohybuje od 25 do 40 dní, v závislosti od veľkosti hrnca a výrobnej sezóny. Čím väčšia je veľkosť a čím chladnejšia je sezóna, tým sa predĺži dĺžka cyklu spracovania a sušenia. Výrobný cyklus sa skladá z nasledujúcich krokov:
- produkovanie
- dokončenie
- sušenie
- Spaľovanie a chladenie
- máčanie
- balenie
Starostlivosť, s ktorou sú tieto fázy vykonávané, môže tiež určiť životnosť a kvalitu terakotového hrnca . S rovnakou hlinou môžete získať výrobky nižšej kvality, pokiaľ nedosahujete dobré výsledky v týchto fázach spracovania . Ušetriť čas a znížiť výrobné náklady pomocou stroja, železnej formy alebo rýchle vypaľovacie cykly, prináša nižšiu mechanickú odolnosť . Keramika Marrangoni sa vyrába technikou odlievania so sadrovými formami a vypaľovacími cyklami 36 hodín s dlhou dobou zdržania (zrenia) v peci pri 1000 stupňov .
(*) Sienský íl sa obvykle vypaľuje s 36 hodinami plus 4 v časovom cykle zrenia. Každý výrobca upraví tento cyklus podľa svojich vlastných skúseností a "trikov obchodu", aby vyrobil svoju terakotu.
MRAZOV ZDORNÁ:
Každá položka vyrobená a distribuovaná našou spoločnosťou je mrazu odolná .
To však neznamená, že hlina je nepriepustná pre vodu. Jednou z charakteristík ílu je pórovitosť , ktorý umožňuje rastlinám lepší prísun kyslíka do koreňov . V zime môžu byť póry naplnené vodou, ktorá sa rozširuje keď zmrzne a mohol by rozbiť aj
- Neblokujte drenážne otvory na dne kvetináča a skontrolujte, či pôda alebo korene nebránia úniku vody. Ľadová voda môže tiež poškodiť rastlinu.
- Nedovoľte, aby bola terakota v zime naplnená vodou
- Pokiaľ je to možné, pokúste sa zdvihnúť hrniec zo zeme pomocou terakotových nôh pre základňu
Naša keramika sa predáva v severnej Európe a Severnej Amerike a nikdy sme nedostali sťažnosti na praskanie v dôsledku mrazu