Olivovník v záhradnej architektúre
V Toskánsku je olivový háj obľúbenou voľbou pre veľké záhrady. Dopyt o olivový háj je často motivovaný nielen výrobou oleja, ale hlavne estetickou príťažlivosťou.
Najpoužívanejšou odrodou je Leccino pre veľkú odolnosť voči patogénom v kombinácii s estetickými vlastnosťami, ale niektorí zákazníci preferujú kultivary - odrody pre stolové olivy, ako je Ascolana, Bella di Spagna a Santa Caterina, ich plody sú o
niečo väčšie a vzhľadovo je tak strom atraktívnejší.
Priemyselné pestovanie je najčastejšie v stredomorskom podnebí, dnes je však možné mať olivovníky takmer všade, kde vás napadne. V londýnskej Kew Botanical Garden nájdete olivovník, ktorý občas prinesie aj plody. V Paríži vo Francúzsku je množstvo hotelov a reštaurácií s olivovníkmi blízko predného vchodu. Niekoľko ľudí oznámilo, že na jar vzkriesili vyrastené olivovníky v New Yorku a Chicagu, ktoré boli dlhšiu dobu zabalené a zakryté pod zimnou ochrannou textíliou.
V Juhoafrickej pôde sa tiež darí rastu olivovníkov. Existuje mnoho miest, ktoré predávajú malé olivovníky, pestované v kvetináči, na vnútorné účely. Rovnako tak škôlky predávajú rôzne sety, aby mohli byť olivovníky vysadené kdekoľvek, či už vonku alebo vo vnútri.
Tak prečo neskúsiť pestovanie olivovníka aj u vás na záhrade? Inšpirovať sa môžete množstvom podarených štúdií od záhradných architektov.